Grillowanie kontra przepisy

Grillowanie to jedna z ulubionych rozrywek Polaków podczas słonecznych dni. Wraz z nadejściem cieplejszych miesięcy coraz więcej osób postanawia skorzystać z dobrej pogody, by urządzić grilla i spotkać się ze znajomymi. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę z ograniczeń prawnych, jakie mogą wiązać się z grillowaniem w różnych miejscach.

Zasady grillowania w plenerze oraz na własnej posesji

Grillowanie na terenach publicznych, takich jak parki, polany czy plaże, często jest dozwolone, o ile korzysta się z wyznaczonych do tego celu miejsc – w innym przypadku może się to skończyć mandatem w wysokości nawet 500 zł. Z tego powodu przed wybraniem się na grilla należy sprawdzić regulamin danej przestrzeni. Warto również pamiętać o przestrzeganiu ciszy nocnej oraz dbaniu o środowisko (to jest nie pozostawiać śmieci czy dokładnie zgasić ogień po skończonym grillowaniu). Jeśli chodzi o przestrzeganie przepisów, zdecydowanie bezpieczniejszą opcją jest możliwość rozstawienia grilla na własnej posesji lub działce. Wystarczy, że nie będziemy uciążliwi dla sąsiadów, w tym zakłócali ich spokoju oraz generowali nadmiernego dymu czy zapachu.

Co robić, aby grillować w zgodzie z przepisami?

Wzrastające zainteresowanie ekologią, bezpieczeństwem i komfortem otoczenia skłania amatorów gotowania na świeżym powietrzu do rozważenia sposobów unikania konfliktów czy to z prawem, czy z lokalną społecznością. Jeśli planujemy urządzić grilla w przestrzeni wspólnej, z pewnością warto poinformować sąsiadów o naszych planach i upewnić się, że nie będzie to dla nich problematyczne. Niezwykle pomocne jest także korzystanie z nowoczesnych urządzeń i narzędzi do grillowania oferowanych przez naszą firmę – nie tylko wpływają one na zmniejszenie emisji dymu, ale stosowanie ich minimalizuje ryzyko pożaru. Znów w miejscach, gdzie występują restrykcyjne obostrzenia związane z otwartym ogniem, warto rozważyć użycie grilli elektrycznych, które nadają się do stosowania nawet wewnątrz pomieszczeń.