Piekarnik Broil King® jest głęboki, wysoki, trwały i dodatkowo izolowany, aby zwiększyć wydajność grillowania. Wysoka pokrywa piekarnika umożliwiana zamocowanie rożna, dzięki temu upieczenie małego prosiaka nie stanowi problemu.
Ciężkie, żeliwne ruszty doskonale gromadzą i rozprowadzają ciepło. Mogą być używane obustronnie w zależności od potrzeb. W pozycji rynienkowej gromadzą soki z jedzenia, aby je odparować i nadać smakom aromatu. Pozycja stożkowa pozwala uzyskać charakterystyczną kratkę na naszym steku.
System aromatyzerów Flav-R-Wave™ wypełnia do 83% powierzchni piekarnika, dzięki czemu spełnia kilka funkcji: nadaje smak grillowanym potrawom, ochrania palniki oraz równomiernie rozprowadza ciepło na całej powierzchni piekarnika.
Technologia podwójnej konstrukcji rur Dual-Tube™ rozprowadza gaz równomiernie wewnątrz palnika, pozwalając na utrzymanie takiej samej temperatury zarówno z przodu jak i z tyłu piekarnika grilla ogrodowego.
PRECYZYJNA KONTROLA TEMPERATURY
Możliwa jest dzięki specjalnym wielostopniowym zaworom umieszczonym pod pokrętłami sterującymi Sensi-Touch™. Zawory Linear-Flow™ posiadają 180 stopniową skalę regulacji, co pozwala nie tylko na precyzyjne ustawienie temperatury, ale też sterowanie strefami ciepła wewnątrz piekarnika.